Небеса повідають славу Божу, творіння ж рук Його сповіщає твердь.

Небеса повідають славу Божу, творіння ж рук Його сповіщає твердь.







Господи, Іисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас грішних




Церква архістратига Михаїла с. Лукаші збудована на кошти і стараннями боголюбивих селян в 1896-му році. З 1931-го по 1941 рік більшовицька влада використовувала церкву, як зерносховище. В 1942-му році під час німецько-фашистської окупації в церкві були відновлені богослужіння і з тих пір храм не закривався.

lukashichurch@meta.ua

неділю, 11 жовтня 2009 р.

Лукаші та навколишні села на карті 1886 року.

На військовій карті 1886 року бачимо, розташування Лукашів та інших сіл таким, яким воно було понад 120 років тому. До відкриття нової церкви лишалося ще 10 років, її навіть ще не почали будувати. Стара церква стояла метрів 250 на Схід від нинішньої на березі Сухоберезиці. Настоятелем храму тоді був священик Афанасій Десятунов, який вже на той час прослужив в селі 40 років. Поміж Лукашами та Корнієвкою знаходився хутір Яценків. Позначено на карті кілька доріг, що ведуть з Лукашів до навколишніх сіл. А навколо села знаходилося аж 24 вітряка. Трохи змінені назви сусідніх сіл Паришків на карті позначений як Парошково, а Корніївка - Карніївка.
З того часу "багато втекло води" - багато чого змінилося, проте і сьогодні на сучасних військових картах можна знайти наше світле село - Лукаші.

Немає коментарів:

Дописати коментар